(Gezins)coach:


Als ik in een gezin of bij een cliënt aan de slag ga, kijk ik vooral naar de dynamiek, patronen en waarom iemand reageert zoals hij reageert. Hierbij ondersteun ik niet alleen een cliënt, maar eventueel ook het gezin eromheen. Soms zijn er patronen ingeslopen die je zelf als gezin niet eens door hebt. Dit komt veel voor bij gezinnen met een kind met een beperking. De blik van een neutrale buitenstaander kan heel fijn zijn om inzicht te krijgen in waarom iets niet loopt binnen een gezin en hoe je daar een draai aan kunt geven. Doordat ik meerdere uren en voor langere tijd in een gezin aanwezig kan zijn zie ik heel goed alle verbale en non-verbale communicatie binnen een gezin. In gezinnen ben ik altijd zonder oordeel, iemand reageert en doet op een bepaalde manier omdat het hem iets oplevert. Ook al lijkt het gedrag nog zo negatief, het levert iets positiefs op. Anders toont iemand bepaald gedrag niet namelijk. Mijn doel is om iedereen inzichten te geven in elkaar. (Waarbij de ouders natuurlijk voorop staan.) En vanuit daar kun je verder. 


Wil je weten of ik iets kan betekenen? Een eerste gesprek/kennismaking is altijd gratis.


NLP methodiek


NLP kent heel veel mooie tools om inzicht te krijgen. Met NLP technieken krijg je inzicht in je eigen communicatie en in die van een ander. Wat gebeurt er onbewust tussen jullie? Hoe komt het dat iemand op een bepaalde manier reageert en hoe komt het dat jij reageert zoals je doet op een ander? Hoe komt het dat je tegen bepaald gedrag slecht kunt en wat doet dit dan precies met jou en de ander? Deze inzichten zijn ook heel goed werkend om inzichten te krijgen naar de patronen in je familie. Je zult versteld staan als je inzichten krijgt over de onbewuste communicatie met je kind en als jij hier stappen in kunt veranderen, dan veranderd je kind automatisch mee.
NLP is tot stand gekomen door het modelleren van succesvolle mensen en therapeuten. Alles wat goed werkt hebben John Grinder en Richard Bandler bij elkaar gevoegd en zo is NLP ontstaan. Het effect van je communicatie is de reactie die je krijgt, onafhankelijk van je bedoeling.


Gordon methodiek


Met de Gordon-methodiek leer ik je hoe je op een andere manier kan communiceren met je gezin. Je leert onder andere:

 • Bijdragen aan een positief zelfbeeld van je kind.
 • Duidelijk zijn over jezelf en opkomen voor eigen behoeftes.
 • Omgaan met onaanvaardbaar gedrag van je kind.
 • Luisteren naar wat je kind eigenlijk bedoelt.
 • Het hanteren van meningsverschillen, ruzies en conflicten.
 • Je kind helpen bij het oplossen van problemen.


Pas wanneer je leert te luisteren om te begrijpen, in plaats van te luisteren om te reageren, ontstaat echt contact.


Systemische inzichten


Hoe ziet de dynamiek in jullie familie er uit? Staat iedereen op zijn plek, of zijn er onbewust mensen van hun plaats gegaan. Door hier inzichten in te krijgen kun je jezelf of een ander weer op de goede plek zetten. Dat kan als dit bewust wordt. Hierbij kan ik inzichten geven, waardoor blokkades (mentaal en fysiek) opgeruimd worden.


geef me de 5


Een prachtige methodiek waarin je inzicht krijgt in het ASS spectrum. Met mooie tools en inzichten word de communicatie tussen mensen met ASS en zonder ASS een stuk inzichtelijker en meer begrepen. 


Boeken tips:


 • 'De fontein, vind je plek' van Els van Steijn
 • Geef me de 5,  Auti-communicatie en Dit is autisme van Colette de Bruin.
 • 'De 5 kindconclusies' van Lisette Schuitemaker
 • 'Anders denken, anders voelen, anders doen' van Sabine Hess
 • De serie boeken van Hoofdzaken, met o.a.: 'Maar je ziet er helemaal niet autistische uit' - 'Gevalletje borderline' - 'Ga gewoon wat leuks doen'